Marti, 19 Iunie 2001
Editia de azi
Stiri
Financiar
Sport
Editoriale
Comentarii
Interviu
Analiza
Forumuri
Scrisori
Meteo
Revista presei
Cautare in ARHIVA
Despre Monitorul
Contacte Monitorul
Reclama in
ziarul Monitorul
Reclama in
Monitorul on-line
Anunturi
Resurse Web

Va puteti exprima opiniile in legatura cu evenimentele politice din Romania in cadrul forumului deschis de ziarul Monitorul

Alte site-uri ale
Grupului Nord-Est

BOMBA
Barem.Net
JobNet.Ro
Opinia Online
Privatizare in Romania
Club Monitorul

Pagubele exploziei de la Flaminzi sint de 400 de milioane

Evaluarea finala va fi facuta de o firma specializata, iar toate pagubele vor fi platite de cei care vor fi gasiti vinovati

Anchetele initiate de autoritati in cazul exploziei de la Flaminzi de joi seara continua, cei care se ocupa de acest dosar incercind sa afle care a fost de fapt cauza dezastrului. Deocamdata nimeni nu s-a pronuntat asupra cauzelor exacte ale tragediei, daca a fost vorba de lipsa de profesionalism sau totul s-a datorat unui incident nefericit. Din cercetarile care s-au facut la locul deflagratiei s-a aflat ca efectele devastatoare s-au datorat modului in care s-a prabusit sectorul constructiei minate. Structura ce urma sa fie dezafectata se afla chiar la marginea comunei, la limita cu satul Cordun. In vecinatatea structurii se afla un teren agricol si in mod normal pirotehnistii urmau sa se asigure ca suflul detonarii se va indrepta spre aceasta zona. Insa, imediat dupa detonare, primele ziduri care s-au prabusit au fost cele din spate. In acest fel, cimpul de evacuare a fost blocat iar suflul exploziei s-a indreptat exact spre ansamblul de locuinte situat la mai putin de 20 de metri de fostul bloc de garsoniere. Ceea ce nu a functionat se pare ca a fost sistemul de detonare pentru ca imediat dupa prabusirea primelor ziduri citeva incarcaturi de trotil au ramas neexplodate. Pe de alta parte, expertii care participa la ancheta au luat in calcul si posibila amplasare deficienta a trotilului pentru ca in cazul unei explozii controlate incarcaturile trebuiau amplasate in centrul structurii si nu in lateral, asa cum s-a incercat la Flaminzi.

Intreaga incarcatura ce urma sa fie utilizata la distrugerea structurii cintarea 200 de kilograme dar pirotehnistii au introdus in ziduri numai circa 30 de kilograme ceea ce a facut ca si efectele exploziei sa fie totusi reduse. In paralel cu ancheta autoritatilor militare si civile s-a continuat actiunea de evaluare a pagubelor. Din cite a declarat col. Vasile Bocancia, seful Inspectoratului Judetean de Politie, prin distrugerea celor circa 25.000 de metri patrati de geamuri, stolaria aferenta si circa 100 de metri patrati de tigla, pagubele se cifreaza undeva in jurul valorii de 400 de milioane. "Dupa o prima evaluare pagubele au fost cifrate la aproximativ 390 de milioane de lei, dar cifra exacta va fi cunoscuta dupa ce pierderile materiale suferite de populatie vor fi expertizate de o societate specializata in asemenea lucrari", a declarat ieri seful IPJ Botosani, col. Bocancia.

Deja, la Flaminzi, au ajuns si primele echipele de timplari din cadrul societatilor de constructii care incearca sa repare acum toate apartamentele afectate. Dupa cum a declarat prefectul Costica Macaleti, dupa finalizarea lucrarilor toate costurile reparatiilor vor fi imputate celor care se fac vinovati de producerea dezastrului. Nu este exclus ca in urma anchetelor procurorii sa avanseze existenta unei culpe comune pentru ca beneficiarul lucrarii, preotul parohiei Cordun-Flaminzi, Pavel Cornaci, nu a obtinut autorizatiile de rigoare, iar pirotehnistii UM 01189, ca prestatori de servicii, nu au verificat inainte de a se apuca de treaba daca operatiunea ce urma se se desfasoare este perfect legala, cu atit mai mult cu cit urma sa fie utilizat explozibil. (S.GHEORGHIU)

Editii locale ale cotidianului Monitorul
Alba Galati
Bacau Iasi
Botosani Kovaszna
Brasov Neamt
Braila Roman
Cluj Sibiu
Fagaras Suceava
Focsani Vaslui

http://www.hr.ro

 

AltaVista
 Gaseste-mi:
 
Imagini Video
Audio/MP3

Amazon

     
IDG
Monitorul ForumArhiva Monitorul on lineMonitorul AnunturiEditia in RomanaEnglish Version